Programötletek a Mátrában (Kisnána és környéke) – szeptember

17 szeptember 2019 / By Sipőcz Norbert

Ha még nem jártál a Mátrában, akkor szeretnénk adni egy kis segítséget, hogy a számodra megfelelő programot tudd választani. Kisnánán és környékén szinte az év bármely időszakában találhatunk évente ismétlődő rendezvényeket, túraútvonalakat, múzeumokat, várakat és egyéb látványosságokat. A kisnánai szállásról indulva számos község és város is elérhető rövid időn belül, köztük Eger is.

Természet és történelem találkozása a kisnánai szállásunknál

Kisnánán tökéletes harmóniában találhatók meg a természet kincsei és a történelmünk nyomai. A szállás teraszáról napszaktól függetlenül gyönyörű panoráma tárul elénk. A látvány napkeltekor vagy napnyugatkor egy gőzölgő itallal a kezünkben, szeretteink társaságában felejthetetlen emlékké válik. Nem szabad megfeledkezni a Mátrai borvidék egyre elismertebb borairól, illetve a helyi szlovák ételkülönlegességekről sem. A vár, a kovácsműhely, a szlovák falumúzeum vagy a kisnánai sárkány története mind-mind történelmünk egy darabja, amely teljessé teszi az összképet.

Kisnánai vár és Vármúzeum

1940-től 1960-as évek közepéig a régészeti feltárásokat végeztek és helyreállították a tornyokat. Bár már 19. században szóba került a vár állagmegóvása, de csak 2010-11-ben újították fel annyira, hogy a vár újra látogatható legyen. 

Ezáltal nyílt lehetőség a látogatók teljeskörű kiszolgálására:

  • kiállítótér
  • kilátóterasz
  • várjátékok rendezésére alkalmas színpad és nézőtér
  • rendezvényhelyszínek
  • kronoszkóp, amelynek segítségével a látogatók “beletekinthetnek a múltba”

Nyitvatartási idő

Belépők, bérleti díjak

Vár-forrás

2000-ben építették a kútházat az évtizedek óta létező forrás felé. A magas vastartalmú artézi víz több mint 300 méter mélyről tör fel.

Szlovák parasztház

A török pusztítás után 1716-ban szlovák telepesek érkeztek a mátraaljai faluba. A parasztház 1880-1890 között épült a vár tövében. 1971-ben restaurálták, ettől az időponttól működik, mint tájház. A házat a szlovákok által a századfordulón használt bútorokkal állították ki. A restaurálás során kialakították az eredeti nyeregtetőt és a függőleges oromzatot, valamint a kinsánai lakóházakhoz hasonlóan kibővítették egy hátsó szobával, illetve kő ablakkeretet is kapott.

Kovácsműhely

Kossuth utca elején található, a mai műemlék kovácsműhely, amely kőből épült, cseréptetős, döngölt padlójú és eredetileg is műhelynek készült. Sosem volt gépesítve, 1940-ben. Ifj. Szőke Lajos dolgozott itt saját készítésű szerszámokkal, amelyek most is megtekinthetők, előzetes bejelentkezéssel.

Tarnócai kőbánya

Ásványgyűjtő hely, a településről a sárga jelzésen kell elindulni, majd jelzetlen úton jutunk el ide.

Aktuális programajánló

  1. 2019.09. 14.: Kisnánai Szlovákok Napja
  2. 2019.09. 28.: Falunap
  3. 2019.11. 23.: András havi disznótoros
  4. 2019.12. 26.: Karácsonyi lélekmelegítő

Források és linkgyűjtemény

Kisnána

Program

Túraútvonalak

About The Author

Sipőcz Norbert

Leave a Comment

*Please complete all fields correctly